KKTC TANITIM ANA SAYFA

Kıbrıs Adası

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Tarihi

Tarih Öncesi Kıbrıs Adası

İlk Çağlarda Kıbrıs

Roma Dönemi

Bizans Dönemi

Haçlılar Dönemi (I.Richard) 

Lüzinyan Dönemi

Venedik

Osmanlı Türk Dönemi

İngiliz Dönemi

Kıbrıs Cumhuriyeti

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti

KKTC Şehirler Tanıtım

Lefkoşa

Gazi Mağusa

Girne

Güzelyurt

İskele-Karpaz

Lefke

Doğal Yaşam

Flora

Fauna

KKTC'de Lüzumlu Telefonlar

ODTÜ KKK ANASAYFA

 

 

 

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ’NİN KÜLTÜREL YAPISI

GELENEK, GÖRENEK VE ADETLER
Toplum hayatında gelenek, görenek ve adetlerin en güzel yansıdığı ve ortaya çıktığı ortamlar çeşitli törenler ve kutlama günleridir. Bunlar arasında düğünler, sünnet törenleri, Bayram törenleri, çocuk doğumu, çocukların okula başlaması yer almaktadır. Kıbrıs Türk toplumunun karakteristiklerinden biri de “Konuk Ağırlama” tarzıdır. Bu durum, tüm dünyada bilinen geleneksel Türk konukseverliğinin bir yansımasıdır. İkram yapılırken her zaman yaşlı kişilere öncelik tanınması adettendi. Kıbrıs insanı, ikramda önceliği daima kahveye vermiş, bunun yanı sıra şerbetler de tercih edilmişti. Bunlar arasında bal, gül, şeker, harup ve macun şerbetleri baştaydı. Çeşitli meyvelerden hazırlanan macun sunumu da ayrı bir zevktir.

HALK DANSLARI

Kıbrıs Bardak Oyunu: Başa su dolu bardak konuluyor ve oynanıyor. Bardak sayısı bazen 10'a kadar çıkabiliyor. (Tepebaşı'nda Medoş Lale Festivali-İki Toplumlu Folklor Ekibi)

Kıbrıs Türk halkı çeşitli etkinliklerde (düğün, kına gecesi, ekin kaldırma gibi) halk dansları oynamaktadır. Bu danslar genellikle Karşılamalar, Mendil Oyunları, Zeybekler, Kadın Oyunları, Dramatize Oyunlar ve Kasap Oyunları sırası izlenerek oynanılır. Karşılamalar, “Kadın ve Erkek Karşılamaları” olarak gruplandırılır. Kadınların oyunun temposu genellikle daha ağırdır. Karşılamalar dört kısımdan oluşmakta olup, dört ayrı ritme sahiptirler. Mendil oyunları veya sirtolar; orta hızda, neşeli ve erkekçe figürler içermektedir. Başlıca sirtolar olarak; Aziye sirtosu, İskele sirtosu, karagözlü sirtosu, Kına sirtosu sayılabilir.

             

 

GELENEKSEL EL SANATLARI:

Yemeniler; Geçmişte yemenilerin kullanımı oldukça yaygın olup, çeşitli süslemeleriyle kadın dünyasının zenginliğini ortaya koymaktaydı. Kıbrıs’ta kullanılan yemeniler genelde tam kare biçiminde olup; önceleri sadece kenarlarına motif işlenir, iç kısımları sade bırakılırdı.Daha sonra yemenilere dal ve çiçek motifleri basılmaya başlandı. Günümüzde yemeni modern anlamda eşarp olarak gelenek başka bir düzlemde sürdürülmektedir.

Lefkara İşi; Lefkara işi Kıbrıs’ta yapılan yerel el sanatlarının en önemlilerinden birisidir. İlk olarak, Lefkara köyünden çıktığı için bu adı almıştır. Lefkara işi 2 grupta toplanır; “Keten üzerine Lefkara işi” ve “İğne işi Lefkara”. İkisinin de işlemesi sırasında yastık kullanılır. Lefkara işi geçmiş dönemlerde halkın kendi kullanımı için yapılırken, sonraları ticari amaçlı olarak ve günümüzde özellikle turistik el işleri kapsamında yapılmaktadır.

Hesap İşi; Bu iş daha çok Lapta ve Kazafana bölgesinde yaygın olarak yapılan bir el sanatı türüdür.

İpek İşi; İpek Böceği kozalarından işlene ürünlerdir.

Bitkisel Örücülük; Kendiliğinden yetişen veya kültürü yapılan bazı bitkilerin sapını, yapraklarını, ince dallarını ya olduğu gibi ya da yararak ince şeritler haline getirdikten sonra çeşitli şekillerde değerlendirme işidir. Kıbrıs’ta örücülüğün en yaygın olduğu yerler Mesarya ve Karpaz bölgeleridir.

KIBRIS MUTFAĞI
Akdeniz ve Türk mutfağının ortak özelliklerini yansıtan Kıbrıs mutfağının kendine özgü geleneksel yemek ve mezeleri de vardır. Tarih boyunca Kıbrıslılar, lezzetli yemekler yaratmayı başarmışlardır. Her yemek kendine özgü bir lezzet taşır, yemeğin pişirilmesi ve sunumu Kıbrıs insanın karakterini yansıtır. ‘Molohiya’ Arap orijinli bir yemek olmasına rağmen hazırlanışı lezzeti ve sunumu ile Kıbrıs lezzetine hitap eder. Bazı yemeklerin adı, hazırlanışı ve lezzeti bölgeden bölgeye farklılık gösterir. Kuzey Kıbrıs damak zevki olanların uğrak yeridir. Çeşitli sebze yemekleri, ızgaralar, hamur işleri, balık, çorbalar, kebaplar, lahmacun ve pideler Kıbrıs mutfağının sadece bir kısmıdır. Bir çok meze çeşidi, tatlılar, kekler, aparatif olarak yenilebileceği gibi ana yemeklerden sonra da yenilebilir.

Çorbalar
Mercimek çorbası
Tarhana çorbası
Pirinç çorbası
Erişte çorbası
Sebze çorbası
Humus çorbası
Paça çorbası
Tavuk çorbası
Erişteli mercimek çorbası

Meze Tabağı

  Mezeler
Humus
Cacık
Tahin
Turşular
Patates salatası
Samarella
Lahana ve yoğurt salatası
Bakla salatası
Kızarmış hellim
Çakızdez                                                Kızartılmış Hellim Peyniri
Ahtabot
Kalamar
Gabbar
Dil
Beyin
Pastırma   
Pilavlar
Pirinç pilavı
Bulgur pilavı
Mücendra pilavı
Herse

Kebaplar
Şeftali Kebabı
Fırın Kebabı
Şiş Kebabı
Köfte        

 

 

 

Kavcar Mantarı Izgarası

 

                    Ana Yemekler

                   Musakka
                   Molehiya
                   Bamya
      Yalancı Dolma  

      Et Dolması Bumbar                         Molehiya
                Pırasa                                                    

                                                     Kuru fasulye
           Taze fasulye
          Kolokas 

                 Karnabahar       

 

Kabak Çiçeği Dolması   

Hamur işleri ve Börekler

      Tatar Böreği           Pirohu          
Nor böreği
Kıymalı börek
Ispanak böreği
Kabak böreği
Mantar böreği

                                                                                Pirohu

Zeytinli Pirohu    
Hellimli
Bidda
Çörek
Tahinli
Pilavuna

 

 

Tatlılar
Fırın Katmeri
Samsı
Tel kadayıfı
Ekmek kadayıfı
Şamişi
Lokma
Şammali
Bişi
Sucuk
Köfter
Paluze
Golifa
Simit helvası
Erişteli sütlaç
 


Turunç Macunu

 

 

Reçeler ve Kompostolar
Ceviz macunu
Turunç macunu
Bergamut macunu
Ayva macunu
Hurma macunu
İncir macunu
Karpuz Macunu
Kabak macunu
Alıç reçeli
Çilek reçeli
Portokal reçeli
Erik reçeli
Üzüm reçeli
Şeftali Kompostosu
Elma Kompostosu
Armut Kompostosu
Harup Pekmezi

 


İçecekler
Gül Suyu
Summada (Bademden yapılır)
Limonata
Ayran
Zivaniya (üzümden yapılan Kıbrıs içkisi)
Şarap
Rakı
Kıbrıs Konyağı
Bira