| Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Tarihi KKTC Şehirler Tanıtım Doğal Yaşam 
 | 
 KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİNİN KÜLTÜREL YAPISI GELENEK, GÖRENEK 
		VE ADETLER | 
HALK DANSLARI
|  
		Kıbrıs Bardak Oyunu: Başa su dolu 
		bardak konuluyor ve oynanıyor. Bardak sayısı bazen 10'a kadar 
		çıkabiliyor. (Tepebaşı'nda Medoş Lale Festivali-İki Toplumlu Folklor
		Ekibi) |  Kıbrıs Türk halkı çeşitli etkinliklerde (düğün, kına gecesi, ekin kaldırma gibi) 
halk dansları oynamaktadır. Bu danslar genellikle Karşılamalar, Mendil Oyunları, 
Zeybekler, Kadın Oyunları, Dramatize Oyunlar ve Kasap Oyunları sırası izlenerek 
oynanılır. Karşılamalar, Kadın ve Erkek Karşılamaları olarak gruplandırılır. 
Kadınların oyunun temposu genellikle daha ağırdır. Karşılamalar dört kısımdan 
oluşmakta olup, dört ayrı ritme sahiptirler. Mendil oyunları veya sirtolar; orta 
hızda, neşeli ve erkekçe figürler içermektedir. Başlıca sirtolar olarak; Aziye 
sirtosu, İskele sirtosu, karagözlü sirtosu, Kına sirtosu sayılabilir. 
		      
		 | 
GELENEKSEL EL SANATLARI:
Yemeniler; Geçmişte yemenilerin kullanımı oldukça yaygın olup, çeşitli süslemeleriyle kadın dünyasının zenginliğini ortaya koymaktaydı. Kıbrısta kullanılan yemeniler genelde tam kare biçiminde olup; önceleri sadece kenarlarına motif işlenir, iç kısımları sade bırakılırdı.Daha sonra yemenilere dal ve çiçek motifleri basılmaya başlandı. Günümüzde yemeni modern anlamda eşarp olarak gelenek başka bir düzlemde sürdürülmektedir.
| Lefkara İşi; Lefkara işi Kıbrısta yapılan yerel el sanatlarının en önemlilerinden birisidir. İlk olarak, Lefkara köyünden çıktığı için bu adı almıştır. Lefkara işi 2 grupta toplanır; Keten üzerine Lefkara işi ve İğne işi Lefkara. İkisinin de işlemesi sırasında yastık kullanılır. Lefkara işi geçmiş dönemlerde halkın kendi kullanımı için yapılırken, sonraları ticari amaçlı olarak ve günümüzde özellikle turistik el işleri kapsamında yapılmaktadır. |  | 
Hesap İşi; Bu iş daha çok Lapta ve Kazafana bölgesinde yaygın 
olarak yapılan bir el sanatı türüdür.
İpek İşi; İpek Böceği kozalarından işlene ürünlerdir.
Bitkisel Örücülük; Kendiliğinden yetişen veya kültürü yapılan bazı 
bitkilerin sapını, yapraklarını, ince dallarını ya olduğu gibi ya da yararak ince 
şeritler haline getirdikten sonra çeşitli şekillerde değerlendirme işidir. 
Kıbrısta örücülüğün en yaygın olduğu yerler Mesarya ve Karpaz bölgeleridir.
KIBRIS MUTFAĞI 
Akdeniz ve Türk mutfağının ortak özelliklerini yansıtan Kıbrıs mutfağının 
kendine özgü geleneksel yemek ve mezeleri de vardır. Tarih boyunca Kıbrıslılar, 
lezzetli yemekler yaratmayı başarmışlardır. Her yemek kendine özgü bir lezzet 
taşır, yemeğin pişirilmesi ve sunumu Kıbrıs insanın karakterini yansıtır. 
Molohiya Arap orijinli bir yemek olmasına rağmen hazırlanışı lezzeti ve 
sunumu ile Kıbrıs lezzetine hitap eder. Bazı yemeklerin adı, hazırlanışı ve 
lezzeti bölgeden bölgeye farklılık gösterir. Kuzey Kıbrıs damak zevki olanların 
uğrak yeridir. Çeşitli sebze yemekleri, ızgaralar, hamur işleri, balık, çorbalar, 
kebaplar, lahmacun ve pideler Kıbrıs mutfağının sadece bir kısmıdır. Bir çok 
meze çeşidi, tatlılar, kekler, aparatif olarak yenilebileceği gibi ana 
yemeklerden sonra da yenilebilir. 
| Çorbalar Mercimek çorbası Tarhana çorbası Pirinç çorbası Erişte çorbası Sebze çorbası Humus çorbası Paça çorbası Tavuk çorbası Erişteli mercimek çorbası |  Meze Tabağı |  Mezeler Humus Cacık Tahin Turşular Patates salatası Samarella Lahana ve yoğurt salatası Bakla salatası Kızarmış hellim Çakızdez Kızartılmış Hellim Peyniri Ahtabot Kalamar Gabbar Dil Beyin Pastırma | 
| Pilavlar Pirinç pilavı Bulgur pilavı Mücendra pilavı Herse | 
		 
 
 
 Kavcar Mantarı Izgarası | 
|  Ana Yemekler                    
		Musakka        Et Dolması 
		Bumbar                        
		Molehiya   Karnabahar 
 Kabak Çiçeği Dolması |  Hamur işleri ve Börekler      
Tatar Böreği          
Pirohu            Pirohu Zeytinli Pirohu      
 | 
| Tatlılar Fırın Katmeri Samsı Tel kadayıfı Ekmek kadayıfı Şamişi Lokma Şammali Bişi Sucuk Köfter Paluze Golifa Simit helvası Erişteli sütlaç | 
		 
 
 | Reçeler ve Kompostolar Ceviz macunu Turunç macunu Bergamut macunu Ayva macunu Hurma macunu İncir macunu Karpuz Macunu Kabak macunu Alıç reçeli Çilek reçeli Portokal reçeli Erik reçeli Üzüm reçeli Şeftali Kompostosu Elma Kompostosu Armut Kompostosu Harup Pekmezi 
 | 
İçecekler 
Gül Suyu
Summada (Bademden yapılır)
Limonata
Ayran
Zivaniya (üzümden yapılan Kıbrıs içkisi)
Şarap
Rakı
Kıbrıs Konyağı
Bira