Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Tarihi KKTC Şehirler Tanıtım Doğal Yaşam |
İSKELE-KARPAZ İskele kasabasının bulunduğu Karpaz Yarımadası, Kıbrıs Adasının en doğusunda yer almaktadır. Karpaz bölgesi yeraltı su kaynakları ve ulusal parkı ile dikkat çekmektedir. Bölge, yeraltı suları açısından zengindir ve bu da bölgede tütün gibi bitkilerin yetiştirilmesini sağlar. Bölgenin bir diğer önemli gelir kaynağı da balıkçılıktır. Boğaz ve Kumyalı adanın balıkçı merkezleridir. Bölgede aralarında St. Andrew Manastırı gibi birçok Bizans kilisesi bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi Aziz Andrew adına yapılan manastırdır. Karpaz Yarımadası, kuşları, yabani çiçekleri ve her yerde bulunan deniz fosilleri ile Kıbrısın doğal rezervi olarak adlandırılır. İskele şehri Mesarya Ovası ile Karpaz Yarımadasının kesiştiği noktada, Mağusa-Karpaz anayolunun 18. kilometresinde yer alan ve aynı zamanda Boğaz olarak da adlandırılan bir sahil kasabasıdır. Kasabanın asıl isimi Trikomadır. 1974de Türk Ordusunun Kıbrıs Barış Harekâtı sonrasında Larnakanın İskele köyünden göç etmek zorunda kalan Kıbrıslı Türkler buraya yerleştirildiği için Yeni İskele adını almıştır. İskele orada bulunan turistik tesis, balıkçı lokantaları ve Haravdi sahili ile turistlerin ilgi odağıdır. Bafra, Mehmetçik, Dipkarpaz ve Yenierenköy gibi köylerin olduğu İskele bölgesi aynı zamanda Kıbrısın simgesi olan yabani Karpaz eşeklerinin bulunduğu yerdir. Bafra ve Altın Kumsal gibi el değmemiş plajların yer aldığı İskele aynı zamanda doğal bitki örtüsü ve tarihi eserleriyle de Kuzey Kıbrıs Cumhuriyetinin en ilgi çeken yerlerinden biridir. Özellikle incecik altın sarısı kumdan oluşan ve kilometrelerce uzun Altın Kumsal, Caretta Caretta Kaplumbağalarının her yıl yumurtlamak için geldiği ender yerlerden biridir ve korunma altındadır. İskeleye ulaşım Gazi Mağusadan karayolu ile yapılmaktadır ve mesafe 20 kmdir. İskele-Lefkoşa arası 62 kmdir.
İskele-Karpazda Görülmesi Gereken Önemli Yerler:
|
Aphendrika: Kuruluşu MÖ 2.yüzyıl başlarına giden bir şehir olan Aphendrika, Antik Kıbrısın altı önemli kentinden biridir. Aphendrika kentinin yakınlarında Haghios Georgios, Panaghia Chrysiotissa ve Panaghia Asomatos kiliseleri bulunmaktadır.
Apostolos Andreas (Havari Andreas) Manastırı: Kıbrıs Adasının en doğusunda kurulan manastır, yüzlerce yıl Ortodoksların haç yolu üzerindeki önemli bir durak noktası olarak hizmet vermiştir. Manastırın ilk halinden bugüne kalan tek şey 15.yüzyıl şapeli(küçük kilise)dir. Manastır günümüzde kullanılan bir ibadet yeridir ve gerek Hıristiyanlar ve gerekse de Müslümanlar tarafından kutsal sayılmaktadır.
Kantara Kalesi: Kale, Beşparmak Dağlar bölgesinde yer alan üç ortaçağ kalesinden biri olup denizden yaklaşık 600 metre yükseklikte bulunan yalçın bir kayalık üzerine önce bir gözetleme kulesi olarak 10.yüzyılda Bizanslılar döneminde inşa edilmiştir. Gazi Mağusa kentine 40 kilometre uzaklıkta yer alan Kantara Kalesi, Haçlılar zamanında 'Aslan Yürekli Richard' tarafından kuşatılmış ve ancak 40 gün bu kuşatmaya dayanabilmiştir. Kıbrıs Kralı I. James zamanında kalenin mimarisinde değişiklik yapılmış ve bu haliyle günümüze kadar ulaşmıştır. 1525de Venediklilerin Kıbrısı ele geçirmesinden sonra kale gözden düşmüş ve kullanılmamıştır. Tarihte yaşadığı bir sürü kuşatma ve savaşa rağmen güçlü duvarları ve ayakta kalan yapısı ile olağanüstü bir görünüş arz eder. Kaleden görüş nefes kesicidir ve tepesinden açık havada yapılacak gözlem ile Gazi Mağusayı, batıda yer alan kıyı şeridi ve dağları ve bazen Türkiye kıyılarını da görmek mümkündür. |
Panaya Kanakaria (Panaghia Kanakaria) Kilisesi: Kilisenin tarihine ilişkin kaynaklarda detaylı bilgi yer almamaktadır. Ancak Meryem Ananın kucağında oturan Hz. İsayı ve onların etrafındaki beş melek ve havarileri gösteren Madonna col Bambino et Ognissanti olarak adlandırılan mozaikleri, iç duvarları süsleyen eski Bizans sanatına ait örnekleriyle bu kilise, erken Bizans Dönemine tarihlenmektedir. Panaya Kanakaria Kilisesinin bugünkü yapısı, erken Bizans döneminden 14.yüzyıla kadar yıkılıp yeniden çok kubbeli olarak inşa edilen son halidir.