İçindekiler

Yöntem

Bu çalışmada her il için mahalle düzeyindeki veriler kullanılarak ekolojik çıkarım (ecological inference-ei) yöntemi ile oy geçişleri tahmin edildi 1. Yöntem konusunda daha detaylı bilgi için “2018–2023 Seçimlerinde Partiler Arası Oy Geçişleri” yazısına bakabilirsiniz.


2023-2024 Oy Geçişleri

Aşağıdaki şekillerde 2023 Milletvekili Seçimleri ile 2024 Yerel Seçimler arasındaki oy geçişleri il düzeyinde sunulmuştur. Yerel seçimlerde belediye başkanları, büyükşehir belediye başkanları, il genel meclisi üyeleri, ilçe belediye meclisi üyeleri, muhtarlar ve ihtiyar heyeti seçilmektedir. Oy geçişleri Büyükşehir belediye başkanları ve belediye meclisi seçimleri için ayrı ayrı tahmin edilmiştir. Şekillerde ilk sütun ilgili partinin veya seçim ittifakının 2023 Milletvekili seçiminde, ikinci sütun ise 2024 büyükşehir belediye başkanı veya belediye meclisi seçimlerinde aldığı oyları gösteriyor.

Bu şekillerde “SeçimDışı” kategorisi, seçime katılmayan veya geçersiz oy kullanan seçmenler ile o seçimde ilk (veya son) kez oy kullanan seçmenleri kapsıyor.

Okuyucunun tüm verileri görebilmesi ve istediği akışları detaylı olarak değerlendirebilmesi için şekiller etkileşimli olarak hazırlandı. İmleç (cursor) sütunlar üzerinde 1-2 saniye tutulduğunda ilgili adayın/partinin aldığı (model tarafından tahmin edilen) oy sayısı gösteriliyor. İmleç bir akış bandı üzerinde tutulduğunda ise, o akış bandı koyulaşıyor ve iki seçimde ilgili adaylar/partiler arasında değişen oy sayısı gözüküyor. Bu sayılar bin kişi olarak ifade ediliyor; yani 458 sayısı 458 bin kişi, 16360 sayısı 16 milyon 360 bin kişi anlamına geliyor.

İmleç bir kutu üzerinde tıklanıp yukarı/aşağı doğru hareket ettirilerek seçilen kutunun yeri değiştirilebilir. Böylece okuyucu şekildeki kutuların yerini istediği şekilde düzenleyebilir.


2024 Büyükşehir Belediye Başkanlığı

2023 Milletvekili Seçimleri - 2024 Büyükşehir Belediye Başkanı Seçimleri Arasındaki Oy Geçişleri)

Adana

Ankara

Antalya

Aydın

Balıkesir

Bursa

Denizli

Diyarbakır

Erzurum

Eskişehir

Gaziantep

Hatay

İstanbul

İzmir

Kahramanmaraş

Kayseri

Kocaeli

Konya

Malatya

Manisa

Mardin

Mersin

Muğla

Ordu

Sakarya

Samsun

Şanlıurfa

Tekirdağ

Trabzon

Van

2024 Belediye Meclisi

2023 Milletvekili Seçimleri - 2024 Belediye Meclisi Seçimleri Arasındaki Oy Geçişleri)

Adana

Adıyaman

Afyonkarahisar

Ağrı

Aksaray

Amasya

Ankara

Antalya

Ardahan

Artvin

Aydın

Balıkesir

Bartın

Batman

Bayburt

Bilecik

Bingöl

Bitlis

Bolu

Burdur

Bursa

Çanakkale

Çankırı

Çorum

Denizli

Diyarbakır

Düzce

Edirne

Elazığ

Erzincan

Erzurum

Eskişehir

Gaziantep

Giresun

Gümüşhane

Hakkari

Hatay

Iğdır

Isparta

İstanbul

İzmir

Kahramanmaraş

Karabük

Karaman

Kars

Kastamonu

Kayseri

Kilis

Kırıkkale

Kırklareli

Kırşehir

Kocaeli

Konya

Kütahya

Malatya

Manisa

Mardin

Mersin

Muğla

Muş

Nevşehir

Niğde

Ordu

Osmaniye

Rize

Sakarya

Samsun

Şanlıurfa

Siirt

Sinop

Şırnak

Sivas

Tekirdağ

Tokat

Trabzon

Tunceli

Uşak

Van

Yalova

Yozgat

Zonguldak


Notlar


  1. Bildiğimiz kadarıyla bu yöntem kullanılarak Türkiye üzerine en kapsamlı çalışmalar cilekagaci.com sitesi tarafından yapıldı. Bu çalışmada aynı yöntem kullanılmakla birlikte oy grupları kısmen farklı tanımlandı. Tahminler R programı ile ei paketi kullanılarak yapıldı, şekiller networkD3 paketi ile hazırlandı. Yöntem hakkında detaylı bilgi, ei paketinden veya cilekagaci.com’un ilgili yazılarından temin edilebilir. R, ei ve networkD3 açık kaynak kodlu özgür yazılımlardır ve ilgili bağlantılardan ücretsiz temin edilebilir.↩︎