İçindekiler

Yöntem

Bu çalışmada partiler/adaylar arası oy geçişleri istatistiksel olarak tahmin edildi. Bu yönteme bir örnek vermek gerekirse, iki seçim olduğunu ve seçimlere A, B ve C partilerinin girdiğini varsayalım. İki seçim bölgesindeki oy dağılımı tablolardaki gibi olsun. Her iki seçim bölgesinde de 200 seçmen var.

Tablolardaki son sütun 1. seçimde partilerin aldığı oyları, son satır da 2. seçimde alınan oyları gösteriyor. Tablodaki verilere göre 1. Seçim Bölgesinde A, B ve C partilerine 1. seçimde 100, 60 ve 40, 2. seçimde de ise 40, 65, 95 oy verilmiş. Bu değerler gözlenebilen değerler. 1. Seçim Bölgesinde 1. seçimde A partisine oy veren 100 seçmenden 40’ı 2. seçimde A partisine, 10’u B partisine ve 50’si C partisine oy vermiştir. Oy geçişlerine ilişkin bu değerler gözlenemeyen değerler.

İstatistiksel yöntemde oy geçişlerine ilişkin değerler, iki seçimde kullanılan oy verilerinden tahmin ediliyor. Sadece bir seçim bölgesine ilişkin veriler kullanıldığında tahmin yapmak mümkün değil, çünkü seçim sonuçlarını açıklayacak sonsuz sayıda çözüm bulunuyor. Fakat seçmenlerin benzer şekilde davrandığı birden fazla seçim bölgesine ilişkin sonuçlar olduğunda istatistiksel yöntemler kullanılarak oy geçişlerinin büyüklüğü tahmin edilebiliyor.

Örneğin iki farklı seçim bölgesindeki sonuçlara bakıldığında, 2. seçimde C partisinin oy oranının arttığı ve bu artışın ilk seçimde A partisinin çok oy aldığı seçim bölgelerinde daha fazla olduğu gözleniyor. Bu nedenle 1. seçimde A partisine oy veren seçmenlerin önemli bir kesiminin 2. seçimde C partisine oy verdiği tahmin edilebilir. Seçim bölgesi sayısı fazla olduğunda ve kullanılan seçim bölgelerinde seçmenler benzer şekilde davrandığında oy geçişlerine ilişkin geçerli tahmin yapılabiliyor.

Bu çalışmada her il için mahalle düzeyindeki veriler kullanılarak ekolojik çıkarım (ecological inference-ei) yöntemi ile oy geçişleri tahmin edildi 1.


2018-2023 Oy Geçişleri

Aşağıdaki şekillerde Türkiye geneli ve her il için oy geçişleri özetleniyor (Çanakkale, Çankırı, Çorum, İstanbul, İzmir, Şanlıurfa ve Şırnak sayfanın sonunda yer almaktadır). Bu şekillerde ilk sütun 2018 Milletvekili, ikinci sütun 2023 Miletvekili ve son sütun 2023 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde partilerin/ittifakların ve adayların aldığı oyları gösteriyor.

Bu şekillerde “SeçimDışı” kategorisi, seçime katılmayan veya geçersiz oy kullanan seçmenler ile o seçimde ilk (veya son) kez oy kullanan seçmenleri kapsıyor.

Okuyucunun tüm verileri görebilmesi ve istediği akışları detaylı olarak değerlendirebilmesi için şekiller etkileşimli olarak hazırlandı. İmleç (cursor) sütunlar üzerinde 1-2 saniye tutulduğunda ilgili adayın/partinin aldığı (model tarafından tahmin edilen) oy sayısı gösteriliyor. İmleç bir akış bandı üzerinde tutulduğunda ise, o akış bandı koyulaşıyor ve iki seçimde ilgili adaylar/partiler arasında değişen oy sayısı gözüküyor. Bu sayılar bin kişi olarak ifade ediliyor; yani 458 sayısı 458 bin kişi, 16360 sayısı 16 milyon 360 bin kişi anlamına geliyor.

İmleç bir kutu üzerinde tıklanıp yukarı/aşağı doğru hareket ettirilerek seçilen kutunun yeri değiştirilebilir. Böylece okuyucu şekildeki kutuların yerini istediği şekilde düzenleyebilir.


Şekiller


2018 Milletvekili -> 2023 Milletvekili -> 2023 Cumhurbaşkanı


Türkiye

ADANA

ADIYAMAN

AFYONKARAHİSAR

AKSARAY

AMASYA

ANKARA

ANTALYA

ARDAHAN

ARTVİN

AYDIN

AĞRI

BALIKESİR

BARTIN

BATMAN

BAYBURT

BOLU

BURDUR

BURSA

BİLECİK

BİNGÖL

BİTLİS

DENİZLİ

DÜZCE

DİYARBAKIR

EDİRNE

ELAZIĞ

ERZURUM

ERZİNCAN

ESKİŞEHİR

GAZİANTEP

GÜMÜŞHANE

GİRESUN

HAKKARİ

HATAY

ISPARTA

IĞDIR

KAHRAMANMARAŞ

KARABÜK

KARAMAN

KARS

KASTAMONU

KAYSERİ

KIRIKKALE

KIRKLARELİ

KIRŞEHİR

KOCAELİ

KONYA

KÜTAHYA

KİLİS

MALATYA

MANİSA

MARDİN

MERSİN

MUĞLA

MUŞ

NEVŞEHİR

NİĞDE

ORDU

OSMANİYE

RİZE

SAKARYA

SAMSUN

SİNOP

SİVAS

SİİRT

TEKİRDAĞ

TOKAT

TRABZON

TUNCELİ

UŞAK

VAN

YALOVA

YOZGAT

ZONGULDAK

ÇANAKKALE

ÇANKIRI

ÇORUM

İSTANBUL

İZMİR

ŞANLIURFA

ŞIRNAK


Notlar


  1. Bildiğimiz kadarıyla bu yöntem kullanılarak Türkiye üzerine en kapsamlı çalışmalar cilekagaci.com sitesi tarafından yapıldı. Bu çalışmada aynı yöntem kullanılmakla birlikte oy grupları kısmen farklı tanımlandı. Tahminler R programı ile ei paketi kullanılarak yapıldı, şekiller networkD3 paketi ile hazırlandı. Yöntem hakkında detaylı bilgi, ei paketinden veya cilekagaci.com’un ilgili yazılarından temin edilebilir. R, ei ve networkD3 açık kaynak kodlu özgür yazılımlardır ve ilgili bağlantılardan ücretsiz temin edilebilir.↩︎