Ana Sayfa
Başvuru
Analizler
TIMS
Kayaç Kırma
Temiz Lab
Araştırma
İletişim

Radyojenik İzotop Deneyleri Numune Kabul Kriterleri 

önemli 1.   İzotop oranı deneyleri için numunelerin agat öğütücüde toz haline getirilmiş olması ve numuneyi karakterize etmesi gerekmektedir. Prensip olarak, izotop oranı ölçümü yapılacak numunelerin kırma ve öğütme işlemlerini kendi laboratuvarımızda yapmayı tercih etmekteyiz.  Numunelerini toz halinde göndermek isteyen araştırmacılar toz numune hazırlamada meydana gelebilecek her türlü kontaminasyon ve karışma riskinin sorumluluğunu kabul etmek durumundadır. Numune miktarları ve gönderme şartları ile ilgili detayları aşağıda bulabilirsiniz.

önemli 2. Başvuru sırasında, iki adet formun (Başvuru Formu ve Deney İstek Formu) eksiksiz doldurularak gerekli yerlerin imzalanması ve numunelerle birlikte gönderilmesi gerekmektedir.

önemli 3. Laboratuvarımızdaki ölçümlerde yeterli kesinlik ve doğruluğa ulaşılabilmesi için numunede; 87Sr/86Sr izotop oranı analizleri için en az 100 µg/g (ppm) Stronsiyum ve 143Nd/144Nd izotop oranı analizleri içinse en az 15 µg/g (ppm) Neodmiyum elementi olması gereklidir. Bu konsantrasyon miktarlarının altındaki numunelerde, uygun analiz sonucuna ulaşılamasa da müşteriden ücreti alınır.  

 

Radyojenik İzotop Deneyleri Numune Kabul Kriterleri (Radyojenik İzotop Laboratuvarı Deney İstek Formu'nun ekinde yeraldığı şekliyle):

Müşteri numune gönderirken Deney Hizmet Sözleşmesinde yazılan şartlarla birlikte, aşağıda belirtilen şartlara da uymakla yükümlüdür. Uygun olmayan numune gönderilmesi halinde MERLAB numuneyi kabul etmeme hakkına sahiptir. 

A.     Radyojenik İzotop Laboratuvarına Numunenin Getiriliş Şekli

1.       Numunelerin MERLAB Ar-Ge Eğitim ve Ölçme Merkezi’ne getirilmesine/gönderilmesine kadar geçen sürede muhafazasının sorumluluğu müşteriye aittir.

2.       Radyojenik izotop analiz başvurusu için, Numune Kabul Birimi aracılığıyla RIL Laboratuvarı ile temasa geçilmesi gerekmektedir.

3.       Numunelerin özel saklama şartları varsa MUTLAKA Deney İstek Formunda ilgili bölümde belirtilmelidir.

4.       Kayaç numunelerinin araziden uygun bir şekilde alınarak laboratuvara getirilmesi müşterinin sorumluluğundadır.

B.     Ambalaj Şekli ve Numune Miktarı

1.        Analiz için gönderilecek numuneler toz veya katı blok halinde olabilir. Numune ambalajları, numuneyi açıklayacak bilgileri içeren etikete sahip olmalı ve 01’den başlayacak şekilde numaralandırılmalıdır. Numune kapları kontamine olmamış bir şekilde ve kontaminasyona yol açmayacak şekilde olmalıdır.

2.        Toz halinde gönderilen numuneler uygun bir şekilde küçük poşet, şişe veya benzeri kapalı kaplarda getirilmeli, orjinal numuneyi temsil etmeli ve en az 10 g civarında olmalıdır. Toz halinde getirilecek kayaç numunelerinin agat öğütücüde öğütülerek kil boyutuna (<63 µm) indirgenmiş olması gerekmektedir. Agat öğütücü ile numune hazırlama imkanı olmayan müşterilerin, Merkez Laboratuvarı Kayaç Kırma ve Mineral Zenginleştirme Laboratuvarında ücret karşılığı kırma-öğütme hizmeti alması gerekmektedir.

3.        Kırılıp öğütülmesi gereken kayaç veya diğer numuneler, uygun bir şekilde torbalanmalı ve numaralandırılmalıdır. Kayaç numunelerinin orjinal numuneyi temsil edecek şekilde en az 2-3 kg civarında olması gerekmektedir. Homojen yapıda olduğu için veya sınırlı miktarda bulunduğu için daha az miktarda getirilen numunelerle ilgili olarak, durumun müşteri tarafından analiz formunda beyanı gerekmektedir.

4.        Kayaç numunelerinin alterasyon ve kontaminasyona uğramamış olması, deney sonucunda elde edilen verilerin, orjinal kayacı temsil etmesi açısından kesinlikle gereklidir. Ancak, müşteri alterasyon ve kontaminasyonun araştırma konusunu oluşturduğunu beyan ederse, bu tür numuneler analiz için teslim alınabilir.

5.        Numune ölçümünde yeterli kesinlik ve doğruluğa ulaşılabilmesi için numunede; 87Sr/86Sr izotop oranı analizleri için en az 100 µg/g (ppm) Stronsiyum ve 143Nd/144Nd izotop oranı analizleri içinse en az 15 µg/g (ppm) Neodmiyum elementi olması gereklidir. Bu konsantrasyon miktarlarının altındaki numunelerde, uygun analiz sonucuna ulaşılamasa da müşteriden ücreti alınır.

6.        RIL başvurularında “RIL Numune Kabul Kriterleri” okunduktan sonra “RIL Deney İstek Formu”, “Başvuru Formu” ve numune ile birlikte Merkez Laboratuvarı Numune Kabul Birimine müracaat edilecektir.

7.        Analiz süresi, numunenin özelliğine dayalı olarak gerekli görülen işlemlere göre ve laboratuvar programına göre değişebilmektedir. Numunenin tahmini ölçüm süresi; bir numune için, analiz sırası söz konusu numuneye geldiği andan itibaren, 87Sr/86Sr izotop oranı analizleri için 3 hafta; 143Nd/144Nd izotop oranı analizleri için ise 4 haftadır. Çoklu numuneler için “Numune Kabul Birimi” aracılığıyla RIL Laboratuvarı ile bağlantıya geçilerek, deney sonuçlarının muhtemel teslim zamanı ile ilgili bilgi alınması gerekir.

İletişim için mlabril@metu.edu.tr adresi kullanılabilir.

 

©  Dr. S. Köksal

ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ

Merkez Laboratuvarı / Ar-Ge Eğitim ve Ölçme Merkezi

Radyojenik İzotop Laboratuvarı

Üniversiteler Mahallesi Dumlupınar Bulvarı No.1 06800 Çankaya / Ankara
Tel: (312) 210 64 81    Faks: (312) 210 64 25
e-posta: mlabril@metu.edu.tr