Ana Sayfa
Başvuru
Analizler
TIMS
Kayaç Kırma
Temiz Lab
Araştırma
İletişim

Sıkça Sorulan Sorular: 
Numune laboratuvarınıza ulaştıktan sonra kaç günde deneyler tamamlanır?

Deney süresi; laboratuvar iş yoğunluğu (başvuru sırası), numune sayısı ve özelliklerine göre değişiklik gösterebilmektedir. Normal şartlarda, bir numunenin (kırma ve öğütme hariç) tahmini ölçüm süresi analiz sırası söz konusu numuneye geldiği andan itibaren, 87Sr/86Sr izotop oranı analizleri için 3 hafta; 143Nd/144Nd izotop oranı analizleri için ise 4 haftadır. Çoklu numunelerin tahmini ölçüm süreleri için laboratuvarımızdan bilgi alabilirsiniz.

Deney bedeli ne kadardır, herhangi bir indirim sözkonusu mudur?

Deney bedelleri ve indirimler için soldaki menüden Analiz Bedeli sayfasını veya ODTÜ Merkez Lab. Web Sitesi'ni inceleyiniz. 

Numunelerimi nasıl ve ne kadar göndermeliyim?

Bu konuda detay bilgileri Deney İstek Formunun ikinci sayfasında veya soldaki menüden Örnek Özellikleri sayfasında bulabilirsiniz. Kayaç numunelerinin en az 2-3 kg civarında orjinal numuneyi temsil eden ve iyi torbalanmış ve numaralandırılmış olması gerekmektedir. Numuneler 01'den başlayarak numaralandırılmalı ve etiketlendirilmelidir. Prensip olarak izotop oranı ölçülecek numunelerin laboratuvarımızda kırılıp öğütülmesini istemekteyiz. Ancak numunesini öğütülmüş olarak göndermek isteyen müşterilerin numune hazırlamadan kaynaklanabilecek her türlü kontaminasyon (ve/veya çapraz kontaminasyon) sorumluluğunu kabul etmesi gereklidir. Toz halinde gönderilen numuneler uygun bir şekilde küçük poşet, şişe veya benzeri kapalı kaplarda getirilmeli, orjinal numuneyi temsil etmeli ve en az 10 g civarında olmalıdır.

Laboratuvarımızda mineral zenginleştirmesi yapılmamaktadır, bu nedenle de ücretlendirilmemiş bulunmaktadır. Mineral zenginleştirme istemleri ile ilgili olarak lütfen bağlantıya geçiniz.

Proforma fatura, ödeme ve fatura işlemleri için ne yapmam gerekir?

Proforma fatura isteklerinizi merlab@metu.edu.tr e-posta adresine iletiniz. Ödeme ve fatura işlemleri için Numune Kabul Birimimizle bağlantıya geçiniz. Radyojenik İzotop Laboratuvarı'nda deneyleriniz tamamlandıktan sonra imzalı/onaylı sonuç raporunuz Numune Kabul Birimi'ne iletilir. Numune Kabul Birimi tarafından müşterinin Başvuru Formu'nda belirttiği e-posta adresine deneylerin tamamlandığını bildiren ve ödeme miktarı, hesap numarası ve deney bedeli yatırılırken eklenmesi gereken analiz kodu gibi bilgileri içeren bir mesaj gönderilir. Fatura işlemleri ODTÜ Döner Sermaye İşletmesi Müdürlüğü tarafından yürütülmektedir. Ancak deney bedelinin yatırıldığına dair bilginin Merkez Laboratuvarı'na ulaşması ve deney sonuç raporunun tarafınıza gönderilebilmesi için ödeme makbuzunun bir kopyasının Numune Kabul Birimi'ne elden veya faks/e-posta ile ulaştırılması gerekmektedir. 

Laboratuvarınız akredite midir? 

Laboratuvarımız akredite değildir. Ancak Laboratuvarımız, "TS ISO EN/IEC 17025 - Deney ve Kalibrasyon Laboratuvarlarının Yeterliliği için Genel Şartlar” standardına göre çalışmalarını sürdürmektedir ve akredite olmak amacı ile 2010 yılından bu yana çalışmalarına devam etmektedir. Dünyada, radyojenik izotop deneyleri alanında akredite laboratuvarların yok denecek kadar az olması nedeniyle bu çalışmalara büyük önem vermekteyiz.

Laboratuvarınızda üretilen veriler hakemli bir dergide yayınlanabilir mi?

Laboratuvarımızda üretilen verilen yeraldığı yayınlar için soldaki menüden Araştırma sayfasını inceleyiniz.

Laboratuvarınızda arkeolojik malzemelerden analiz yapılabilir mi?

Laboratuvarımızda şimdiye kadarki çalışmalarımız kapsamında; eski çağlardan kalma hayvan dişleri vd. kalıntılardan Sr izotop oranı analizleri, yine eski çağlardan kalma metal numunelerden Pb izotop oranı analizleri yapılmıştır. 

Laboratuvarınızda organik malzemelerden analiz yapılabilir mi?

TIMS cihazında numuneler yüksek sıcaklıklarda analiz edildiğinden organik malzemelerin analizi mümkün değildir. Ancak fosilleşmiş diş, kemik gibi malzemelerden ve organik madde içeren sedimanlardan analiz yapılması mümkündür. 

Laboratuvarınızda radyometrik yaş tayini analizleri yapılıyor mu?

Laboratuvarımızda radyometrik yaş tayini analizi yapılmamaktadır, bu nedenle de ücretlendirilmemiştir.

Ancak kayaç numunelerinden ve/veya mineral separatlarından Rb, Sr veya Nd, Sm elementel konsantrasyon değerlerine sahip olan araştırmacılar (ICP-MS sonucu olabilir), laboratuvarımızda saptanan 87Sr/86Sr veya 143Nd/144Nd izotop oranlarını kullanarak Rb/Sr veya Nd/Sm yaşlarını hesaplama imkanına sahiptirler. Laboratuvarımızda TIMS cihazında şu an için konsantrasyon değerleri ölçülmemektedir.

Bu konudaki sorularınız için lütfen laboratuvarımızla bağlantıya geçiniz.

Laboratuvarınızda karbon 14 (14C), K-Ar, Ar-Ar yaş tayini analizleri yapılıyor mu?

TIMS cihazında yukarıda belirtilen yaş tayini analizlerinin yapılması mümkün değildir. 

Radyojenik izotop analizlerinin yanısıra ODTÜ Merkez Laboratuvarı'nda aynı Deney Başvurusu ile deney yaptırma imkanı var mıdır? 

Bu mümkündür. Ancak Deney Başvuru formunda farklı laboratuvarlara başvuru yapıldığının belirtilmesi ve herbir laboratuvar için Deney İstek Formlarının ayrı ayrı doldurulması gerekmektedir.  

 

 

 

 

 

©  Dr. S. Köksal

ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ

Merkez Laboratuvarı / Ar-Ge Eğitim ve Ölçme Merkezi

Radyojenik İzotop Laboratuvarı

Üniversiteler Mahallesi Dumlupınar Bulvarı No.1 06800 Çankaya / Ankara
Tel: (312) 210 64 81    Faks: (312) 210 64 25
e-posta: mlabril@metu.edu.tr