İSTANBUL KIYILARINI ETKİLEYEBİLECEK DEPREŞİM DALGALARI İÇİN BENZETİM VE HASAR GÖREBİLİRLİK ANALİZİ PROJESİ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Deprem ve Zemin İnceleme Müdürlüğü sahipliğine başlatılan İstanbul Şehri Mikro Bölgeleme Projesi kapsamında "İstanbul Kıyılarını Etkileyebilecek Depreşim Dalgaları (Tsunamiler) için Benzetim ve Hasar Görebilirlik Projesi" yürütülmüştür.

Projenin temel amaçları arasında Marmara Denizi'ndeki tsunami oluşmasına neden olabilecek olası etkenlerin (fay kırılmaları ve/veya denizaltı heyeleanları) saptanması, bu etkenlere bağlı olarak tsunami oluşumunun modellenmesi, bilimsel olarak geçerli ve kabul edimiş benzetim yöntemleri kullanılarak tsunami dalgalarının hareket ve kıyılardaki yükselme ve ilerlemelerinin hesaplanması ve canlandırılması, kıyı yapılarına olası etkilerinin belirlenmesi, bu sonuçlar kullanılarak kıyılar için yerleşim düzenlemeleri ve gelişme planlarının gözden geçirilmesi, sakınma yöntemlerinin belirlenerek zaman içinde hayata geçirilmesi amaçlanmıştır.

İstanbul için Tsunami Risk ve Hasar Görebilirlik projesi çalışmaları, Japonya OYO International Co. (OIC) Şirketi sorumluluğunda ve yönetiminde yürütülmüştür. Projede, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, İnşaat Mühendisliği Bölümü, Deniz Mühendisliği Araştırma Merkezi araştırmacı kurum olarak, Boğaziçi Üniversitesi, Kandillli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi adına denetleyici kurum olarak görev almışlardır.

Proje için gereken verilerin toplanması, derlenmesi, analizi ve değerlendirilmesi Oyo International Co. (OIC) tarafından yapılmıştır. Projede sadece aktif faylar değil, denizaltı heyelanları da dikkate alınarak, 49 farklı tsunami senaryosu, bilimsel olarak doğrulanmış ve dünyada yaygın olarak kullanılan TUNAMI N2 yazılımı kullanılarak OIC tarafından modellenmiştir. Seçilen tsunami senaryolarının güncel teknikler kullanılarak, kamuoyunun ve karar vericilerin kolayca değerlendirilmesi ve kullanımı için görsel olarak sunulması ve canlandırlması işleri, ODTÜ, İnşaat Mühendisliği Bölümü, Deniz Mühendisligi Arastirma Merkezi tarafından geliştirilen, bilimsel olarak geçerli ve kabul edimiş tsunami benzetim ve canlandırma yazılımı NAMI DANCE programı kullanılarak üretilmiştir.

Benzetim amaçlı TUNAMI N2 yazılımı, Prof. Nobuo Shuto ve Prof. Fumihiko Imamura (Tohoku Universitesi, Japonya) tarafından üretilmiştir. TUNAMI N2 depremde oluşan fay kırılma parametrelerini kullanarak benzetim yapmakta, deniz tabanı topografyasına göre dalganın denizde taşınımını, kıyı ve kara topoğrafyasına gore sığ sularda yükselmelerini ve karada ilerlemesini ve tsunamilerin etkilerini temsil eden tüm parametreleri hesaplamaktadır.

Benzetim ve canlandırma amaçlı NAMI DANCE yazılımı, Dr. Andrey Zaytsev, Doç. Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner, Anton Chernov, Prof. Efim Pelinovsky ve Prof. Andrey Kurkin (ODTÜ, Türkiye ve Nizhny Novgorod Teknik Üniversitesi, Rusya) tarafından üretilmiştir. NAMI DANCE, tsunami benzetimlerini gerçekleştirirken, gerekli tsunami parametrelerinin yanı sıra, seçilmiş zaman dilimlerinde, akıntı hızlarının dağılımını ve yönlerini, sürükleme ve çarpma kuvvetlerine göre oluşan göreceli hasar düzeylerini de hesaplar. Ayrıca belirli zaman aralıklarında farklı kamera ve ışık pozisyonlarıyla deniz durumunun 3 Boyutlu grafiğini çizerek, tsunaminin kaynağından kıyılara kadar ilerleme ve değişimlerini ayrıntılı olarak canlandırarak, görsel malzeme oluşturma özelliğine sahiptir.

Bu sitede sunulan proje çalışmaları, Avrupa Birliği Avrupa Komisyonu tarafından 6. Çerçeve Programı içinde desteklenen “Avrupa Bölgesi Tsunami Risk ve Strateji Geliştirme (TRANSFER) Projesi tarafından kısmi olarak katkı verilmiştir.

KURUMLAR
+
İstanbul Büyükşehir Belediyesi
+
OYO International Coorporation
+
Orta Doğu Teknik Üniversitesi Deniz Mühendisliği Araştırma Merkezi
+ Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü

PROJE TAKIMI

+
Ahmet Cevdet YALÇINER (1)
+
Andrey ZAYTSEV (2)
+
Işıl İNSEL (1)
+
Ayşe KARANCI (1)
+
Anton CHERNOV (2)
+
Derya Itır DİLMEN (1)
+
Beyza KAYMAKOĞLU (3)
+ Cüneyt BAYKAL (1)
+ Mustafa ESEN (1)
   
(1)
Orta Doğu Teknik Üniversitesi - İnşaat Mühendisliği - Deniz Mühendisliği Araştırma Merkezi
(2)
Nizhny Novgorod Devlet Üniversitesi - Bilgisayar Bilimleri Bölümü - Nizhny Novgorod, Rusya
(3)
Başkent Üniversitesi - TBF - Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü