Ana Sayfa
Başvuru
Analizler
TIMS
Kayaç Kırma
Temiz Lab
Araştırma
İletişim

English
Orta Doğu Teknik Üniversitesi Merkez Laboratuvarı; 2004 yılından bu yana, üniversitelerimizde, kamu kuruluşlarında ve sanayide çalışan araştırmacılar için modern test ve analiz cihazlarının yer aldığı bir bilimsel araştırma, eğitim ve ölçüm merkezi olmak amacıyla çalışmalarını sürdürmektedir. Radyojenik İzotop Laboratuvarı'nı da bünyesinde bulunduran Ar-Ge Eğitim ve Ölçme Merkezi ve Moleküler Biyoloji-Biyoteknoloji Ar-Ge Merkezi olmak üzere iki ana bölümden oluşmaktadır. ODTÜ Merkez Laboratuvarı hakkında detay bilgi edinmek için lütfen ODTÜ Merkez Laboratuvarı Web Sitesi'ni ziyaret ediniz.
Laboratuvarımız, "TS ISO EN/IEC 17025 - Deney ve Kalibrasyon Laboratuvarlarının Yeterliliği için Genel Şartlar” standardına göre akredite olmak amacı ile çalışmalarına devam etmektedir.

Radyojenik İzotop Laboratuvarı'nda; izotop oranlarının ölçülmesinde kullanılan Termal İyonizasyon Kütle Spektrometresi (TIMS) ve numune hazırlanmasında kullanılan çeşitli ekipman ve malzemeler bulunmaktadır.

Radyojenik İzotop Laboratuvarı üç ana bölümden oluşmaktadır: (1) ölçümlerin yapıldığı TIMS Laboratuvarı, (2) kimyasal numune hazırlama laboratuvarı (Temiz Laboratuvar) ve (3) kayaç numuneleri ile diğer numunelerin hazırlandığı Kayaç Kırma ve Mineral Zenginleştirme Laboratuvarı.

Genel Bilgiler
 İzotoplar aynı elementin aynı proton fakat farklı nötron sayılarına, dolayısıyla farklı kütlelere sahip atomlarıdır. Diğer atomların radyoaktif bozunması ile oluşan atomlar radyojenik izotoplar olarak adlandırılır. Bir ana atomun yarısının radyoaktif bozunmaya uğraması için gereken zaman yarılanma ömrü olarak tanımlanır. Bir radyoaktif ana atom çekirdeğinin duraylı bir yavru ürüne, yani bir radyojenik izotopa bozunma oranı herhangi bir zamanda bulunan atom sayısı ile o çekirdeğe has olan bir sabite bağlı olarak doğru orantılıdır. Radyojenik izotoplar, radyometrik yaş tayininde kullanıldığı gibi, iz sürücü olarak da maddelerin kaynağı ve oluşum süreçleri hakkında önemli veriler sağlar. 

Laboratuvarımızda; izotop analizleri tüm kayaç numunelerinden, mineral separatlarından ve arkeolojik materyallerden  yapılabilmektedir. Tüm kayaç numuneleri analiz öncesinde kayaç kırma ve mineral zenginleştirme laboratuvarında kırılarak kil boyutunda öğütülmektedir. Numuneler daha sonra 1 adet 1000 ve 2 adet 100 temizlik standardında odanın bulunduğu temiz laboratuvarda kimyasal prosese tabi tutulmaktadır. Uygun miktarlarda tartılarak PFA şişelere aktarılan numuneler farklı asitlerle çözülmektedir. İyon kromatografisi metodu ile izotopik oranları belirlenecek element diğer elementlerden ayrılmaktadır. Elde edilen zenginleştirilmiş numune, birkaç yüz nanogram civarında çözelti halinde renyum filamenti üzerine yüklenmekte ve TIMS cihazı ile izotopik oranlar belirlenmektedir. Sonuçlar 87Sr/86Sr ve/veya 143Nd/144Nd izotop oranları şeklinde raporlanmaktadır.

 

 

 web counter . ziyaretçimizsiniz

©  Dr. S. Köksal

ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ

Merkez Laboratuvarı / Ar-Ge Eğitim ve Ölçme Merkezi

Radyojenik İzotop Laboratuvarı

Üniversiteler Mahallesi Dumlupınar Bulvarı No.1 06800 Çankaya / Ankara
Tel: (312) 210 64 81    Faks: (312) 210 64 25
e-posta: mlabril@metu.edu.tr