GENEL
- Kapılarınız veya çekmeceleriniz bir müddet
sonra itsenizde çeksenizde kapanmaları zorlaşır:
Kapınızın,
çekmecenizin sürten kısmına vazelin sürün.
- Baş ağrısı için:
Kahve çekirdeğine limon suyu sıkın yavaş
yavaş yiyin.(Birkaç tane)
- Mantar kapaklı şişeleri yatık vaziyette saklamalısınız.
- Sarap şiselerinin mantarını tekrar şişeye
geçirmek için:
Mantarı
kaynar suyun içine atın.
- İçkilere güzel
tat ve görüntü vermek için:
Buzu
dondururken buz kabının içine kiraz, nane yaprağı, yeşil zeytin vs. koyup
dondurun.
- Buz
dondururken:
Suyu
kaynatın, soğuyunca buz kalıplarına koyup dondurun. Buzlar daha canlı
kristal
gibi görünür.Kaynamış suda oksijen azalır.
Buda buzun mat görünmemesini
sağlar.
- Dişlerinizi doğal temizleyin:
Çileği
ezin diş fırçanızın üzerine koyun diş etlerinize kompres yapın. Sonra
dişlerinizi
fırçalayın.
- Küçük yanıklar
için:
Temiz
bir süngeri hafifçe ıslatın buzdolabınızın derin dondurucu bölümüne
koyun. Yanmış yerin üzerine hafif hafif kompres
yapın.
- Ağız kokusu
için:
Kahve
çekirdeği çiğneyin.
- Arı, sivri
sinek
sokmalarına karşı:
Kesme şekeri hafif ıslatın sokulan kısmın üzerine hafifçe bastırın zehiri
alır ve kaşınmayı şişmeyi önler.
- Fermuarlar
sıkışırsa:
Kurşun kalemle fermuar dişlerinin
üzerini karalayın.
- Gözlük camları:
Gliserin
ile silerseniz buğulanmadığını göreceksiniz.
- Ayakkabılarınız ayağınızı
sıkıyorsa:
Bir bardak saf alkolü ayakkabınızın içine
dökün. İyice derisine yedirin ve giyin. Derisi ayağınıza göre
açılacaktır.
- Cam sil ile deri ayakkabılarınızı silmeyi hiç denedinizmi
- Çicekleriniz
için:
Haşladığınız yumurtanın suyunu saksıya
dökün.
- Gülleriniz boyunlarını bükerse:
İlk önce sıcak suya sonra soğuk suya
batırın.
- Saksı çiçekleriniz için :
Sigara küllerini saksınıza koyarsanız
yapraklardaki kurt böcek vs. yokedersiniz.
- Kapılarınızı vs. cila yaparken :
Cila olmamasını istediğiniz yerlere
vazelin
sürün buralara cila taşarsa bile kuruyunca çok kolay
çıkarabilirsiniz.
- Akü Başları oksitlenirse :
Cola sürerseniz oksitlenmeyi
önlersiniz
- İskambil kağıtlarını :
Kolonya ile silip yumuşak bir bezle
kurulayın.
- Fareleri kaçırmak için :
Nane yağını bir karton parçasının üzerine
sürün farelerin geldiği yere koyun.
- Boya fırçaları sertleşmiş ise :
Kaynamış sirkeli suda bekletin
yumuşadığını
göreceksiniz.
- Elinize uhu yapıştırıcı bulaşırsa
:
Asetonla silin
- Mangal ızgaranızı temizlemek zordur
:
Ilıkken cam sille temizleyin veya ılıkken
nemli gazete kağıdına sarın birmüddet sonra sertleşmis artıkların
yumuşadığını
göreceksiniz.
- Boya kokusunu gidermek için :
İki büyük baş soğanı soyup ikiye bölün
suyun içine atın bunuda kokulu odaya koyun.
- Cam kırıklarını :
Temizlersiniz fakat kıymıkları
göremessiniz
bunuda temizlemek için ıslak pamuk imdadınıza yetişir.
- Ağzı dar şişe kavanoz temizlemek için
:
Biraz deterjan biraz su bir kasık pirinç
çalkalayın
- Balıklı tava kokusu :
Tavayı limonla bir güzel ovalayın ve
yıkayın.
- Kesik Limonu nasıl saklarsınız :
Küçük bir tabağa toz şeker serpin, kesik
tarafı şekerin üzerine gelecek şekilde koyun iki hafta limon kurumadan
saklanır.
- Ampülün üzerine biraz parfümünüzden sıkınız yakıldığında mis gibi kokar odanız.
- Patates haşlarken :
Haşlama suyunun içine bir kaşık margarin
koyun patateslerin vitaminlerini kaybetmemiş olursunuz.patatesler daha
çabuk pişerler aynı zamanda.
GIDALAR
- Karideslerin
haşlanırken çıkarttığı pis kokulardan kurtulmak
için:
Karideslerin
baş kısımlarını haşlamadan önce koparıp atın ve
bir dilim limon ile kaynatın.
- Soyulmuş
patateslerinkararmadan
saklanabilmesi için:
Saklanacak
kabın içine su, bir tutam tuz koyun. Buzdolabında saklayın gerektiği zaman
suyla yıkayıp kullanın.
- Pastaların daha
gevrek olması için:(tatlı-tuzlu farketmez):
Hamurun içine bir çay kaşığı tuz
atın.
- Dereotonu
saklamak
için:
Temiz
bir havluya kaplayacak şekilde sarın, bu şekilde naylon torbaya koyup
buzdolabına
saklamaya bırakabilirsiniz.
- Tazeliği gitmiş
pörsümüş yeşillikleri canlandırmak için:
İki
kaşık limon suyu karıştırılmış buzlu su dolu kabın içine koyun 1saat buz
dolabında bekletin.
DAHA YEŞİL
SEBZELER
Yeşil sebzelere renk veren, klorofil
maddesidir.
Pişirdiğinizde sebzelerin bu yeşil
rengi
daha az
kaybetmeleri için, önce bol buzlu suda
bekleterek,
klorofilin sabitleşmesini
sağlayın.
KARARMAYAN
SOĞANLAR
Soğanları kızartmadan üzerlerine biraz
un
serperseniz, kavururken
kararmazlar.
KIZARMIŞ
BÖREK
Börek üzerinin kızarması için üzerine yumurta
sürülür,
evde yumurta kalmamışsa, biraz yoğurdu
bir yemek
kaşığı yağla karıştırıp sürün, güzel
bir renk olduğunu
göreceksiniz.
DOMATES’İN
KABUKLARI
Domates’in kabuklarını kolay soymak için,
bıçağın
sırtıyla domateslerin kabuklarını
soyacağınız
yönün
tersine sürtün ve daha sonra soyun ya
da domatesleri
kaynar suda 1 dakika
bekletin.
TATLI
PATLICAN
Patlıcanların acısını almak için ,
patlıcanları
soyduktan sonra tuzlu suda bir müddet
bekletin. Sarı
su çıktıktan sonra, patlıcanları
sıkarak
sudan alın.
VİTAMİNİ KAYBOLMAYAN
SALATA
Yeşil salata ve marulun yapraklarını
yıkadıktan
sonra
bıçakla keserek doğramak yerine,
elinizle
koparın.
Böylece vitamin kaybını önlemiş
olursunuz.
REÇEL
YAPARKEN
Reçel yapacağınız meyvaları iyice
yıkayıp kurulamalısınız.
Karıştırırken mutlaka tahta
kaşık
kullanmalısınız.
Şekerlenmeyi
önlemek için limon tozu
yerine,
limon suyu kullanın. Kavanozlara
koyduğunuzda
iyice
soğumadan ve üzerindeki hava
kabarcıklarını
kağıt
havlu ile almadan kavonozun ağzını
kapatmayın.
Reçellerinizi serin ve karanlık yerde
saklayın.
LEZZETLİ ÇİKOLATA
SOS
Çikolata sosu hazırlarken içine koyacağınız
bir tutam
tuz, çikolata sosunun kokusunu daha
da belirgin kılar.
Çikolata sosun içine biraz kahve
eklediğinizde,
tadının çok değişik olduğunu
göreceksiniz.
KOLAY SOYULAN
YUMURTALAR
Katı haşlanan yumurtaları kolayca soymak
için,
kaynar sudan çıkardıktan sonra hemen
soğuk suya
tutun ve bir süre soğuk suda bekletin.
Su kabuğun
gözeneklerinden girerek soymayı
kolaylaştırır.
MANTAR SOTE
PİŞİRİRKEN
Mantar sote pişirirken, tencerenin kapağını
açık
bırakırsanız, hem mantarların su
koyuvermesini
hem
de kararmasını önlersiniz.
PİŞMİŞ YUMURTAYI ÇİĞ
YUMURTADAN AYIRMAK
Pişirip sakladığınız yumurtaları , çiğ
yumurtalarla
aynı
yere koyuyorsanız, bunları ayırmanın
en kolay yolu
çiğ yumurtalar döndürdüğünüzde
kolaylıkla
dönmezken, pişmiş yumurtalar kendi
ekseni
etrafında
rahatlıkla dönerler.
TAVUK ETİ HAKKINDA
BİLMENİZ
GEREKENLER
Tavuk eti çabuk bozulan gıdalardandır. Son
kullanıcı
olan müşteriye ulaşıncaya kadar
hijyenik
ortamlarda
saklanması bir zorunluluktur. Denetim
altında
kesildikten sonra bakteri üretimine
yol açmaması için
+40 C’ de saklanmalıdır. Tavuk eti
müşteri
tarafından
satın alındıktan sonra buzdolabında
en fazla 1 gün
bekletilip tüketilmelidir. Derhal
tüketilmeyecek
ise,
temizledikten sonra tavuk plastik
folyoya
sarılarak
derin dondurucuda bekletilebilir. Bu
şekilde
dondurulmuş etler -180 C’ de 3 ay kadar
saklanabilir.
Ayrıca, tavuk eti tahta et tahtası
üzerinde
kesilmemelidir. Siyah etten farklı
olarak
mikro
organizmalara karşı daha dayanıksız
olan tavuk etinin
mermer veya plastik üzerinde kesilmesi
gerekir.
YOĞURDUN
FAYDALARI
Yoğurttan daha fazla yararlanmak için
suyunun
atılmaması gerekir. Yoğurdun tüm
vitamin
ve
mineralleri bu suda bulunmaktadır.
Ayrıca,
bu su
yemeklere ekşi bir tat kazandırmak
istenildiğinde
de
kullanılabilir.
YEŞİL SEBZELERİN
CANLILIĞININ KORUNMASI
Satın alınıp buzdolabında saklanan yeşil
sebzeler
bir
süre sonra canlılıklarının yitirirler.
Tekrar canlı hale
getirmek için ise, yıkanıp 10-15 dk.
kadar 2 litrelik
suya katılmış 1 yemek kaşığı limon
suyunda
bekletilmesi yeterli
olacaktır.
EKMEĞİN
KÜFLENMESİNİ
ÖNLEMEK İÇİN
Ekmeğiniz durup dururken dolabında
küfleniyorsa,
ekmek kutusunu 15 günde bir sirkeli
suyla silmek
yeterlidir.
- Yeşil salatalık malzemelerinizi elinizle koparırsanız vitaminlerini öldürmezsiniz.
- Balık çorbası
yaparken:
Suyunun
daha lezzetli olması için balıkları en-az 45-60 dakika kaynatın.Baş ve
kuyruk kısımlarının en lezzetli yerleri olduğunu unutmayın.
Karnabahar
pişirirken
eve yayılan kokudan kurtulmak için:
pişirme suyuna bir parça tuz ve iki kaşık sirke ilave edip,
suyun üzerinde
köpük oluşumunu bekledikten sonra, içine sebzeleri atmayı
deneyin. Evi saran kötü
kokudan eser kalmadığını göreceksiniz.
Mutfağınıza
sinmiş
kızartma kokusunu yok etmek için:
ızgaranın üzerine defne yaprağı, ada çayı yaprağı ve
kekik yaprağı koyun.
Yemeğinizin
içine şarap yerine koyabileceğiniz karışım:
1/3 üzüm sirkesi, 2/3 su, 1 küp şeker; bunları
iyice karıştırın ve yemeğinizde kullanın. Sonuç mükemmel
olacak.
Sosislerin
patlamasını
önlemek için:
fırın ya da ızgaraya koymadan önce soğuk süte batırmanız
yeterli olacaktır.
Meyvelerin arasına
serpiştireceğiniz
herhangi bir türden yapraklar onları uzun süre taze
tutacaktır.
-- Nane, adaçayı ve çekilmiş cevizin pek çok yemekte
kullandığınız beşamel sosa çok hoş
lezzet kattığını biliyor muydunuz ? Fakat bu aromalı otları,
sos pişip ateşin söndürülmesine
yakın tencerenin içine ilave etmeye dikkat edin.
-- Bayat ekmeği ince ince dilimleyin üzerine az miktarda
süt serpin ve kızgın yağda bir
yüzünü kızartın. Ters çevirip üzerine domates ve taze kaşar
peyniri koyun. Peynirler
erimeye başlayınca üzerlerine kekik ve karabiber serpip
sıcak
sıcak servis yapın.
-- Sıkılmadan önce bir süre soğuk suda bekletilen
portakalların
daha fazla verdiklerini biliyor
muydunuz ?
-- Et ya da balık yaptığınızda yemeğinizin suyunun daha
lezzetli
olmasını istiyorsanız birkaç
damla 95ºC'lik alkol serpiştirin. Tadı damağınızda
kalcak.
-- Tavuk etinizin daha yumuşak, daha güzel kokulu ve
daha lezzetli olması için pişirmeden
önce tavuğu yarım limon ile iyice ovalayın ve sonra tavuğun
üzerine ve içine rendelenmiş
limon kabuğu koyun.
-- Kış aylarında hepimizin vazgeçilmez içeceği C vitamini deposu
portakal suyudur. Eğer
portakalları sıkmadan önce yarım saat soğuk suda
bekletirseniz
sıktığınızda daha çok
portakal suyu elde edersiniz.
-- Sarımsakların daha çabuk ezilmesi için cam bir kavanozda ve
buzdolabında
saklamanız
yeterli olacaktır.
--Patlıcan kabuklarını soyduktan sonra içine sirke ve çok az
zeytinyağı konmuş suda bir
süre haşlayın. Daha sonra istediğiniz küçüklükte dilimleyin
ve pilav yaparken içine karıştırın.
Göreceksiniz pilavınız çok leziz olacak.
--Fırınınıza sinmiş kötü yemek kokularını temizleyip yerine
güzel kokular bıraksın diye satın
aldığımız o pahalı ürünler istediğiniz gibi ferah bir koku
bırakmıyorsa, size daha pratik ve
ucuz bir önerimiz var. Yemek yapmadan önce fırınınızın
ortasına
yarısı sirke yarısı su ile
doldurulmuş bir tava koyun. Fırınınızı birkaç
dakika için ısıtın. Daha sonra soğumaya bırakın.
Fırınınız umduğunuzdan da güzel kokacak.
-- Eskilerin yöntemleri her zaman en iyi, en doğrudur.
Bisküvilerin
ve kurabiyelerin taze
kalması için, teneke bir kaba koyun ve yanına bir avuç
pirinç
bırakın; bayatlama sorunu
ortadan kalkacaktır.
-- Elmanın faydaları bitmez. Lahana yemeği yaptıktan sonra
evinize sinen ve pencereleri
açsanız da çıkarmayı başaramadığınız lahana kokusundan
kurtulmak
artık çok kolay. Bir
elmanın kabuğunu soyup lahanın pişme suyuna ekleyin. Hem
koku çabucak yok olacak,
hem de lahanın hazmı daha kolay olacak.