30. Yıl Kartpostalları

30. Yıl Kartpostalları

18/04/2016

Bu yazı ilk olarak ODTÜ Amatör Astronomi Topluluğu'nun (ODTÜ AAT) gokyuzu.org web sayfasında yayınlanmıştır.


"Topluluğumuzun 30. yılında neler yapabiliriz?" sorusuna bir yanıttı "30. Yıl Kartpostalları". Yapacağımız etkinlikler bir yana, anı olarak da saklanabilecek, yıllar sonra baktıkça topluluğu ve onu oluşturan güzel insanları anımsatacak bir şeylerin olması fikri kulağa hoş geliyordu. Hazırlayacağımız kartlar belki uzaklardaki bir dostu şaşırtacak, belki de bir çalışma masasını süsleyecekti. İnternet'ten önümüze serilen evren portrelerinden birkaçını seçip kapak yapabilirdik ama, mümkün olduğunca kendimiz bir şeyler çizsek boyasak dedik. Hem koca toplulukta iyi kötü bir şeyler çiziktirebilecek yetenekte insan mı yoktu?

Fikir kasım ayında ilk ortaya çıktığında kartları -zor da olsa- yılbaşına yetiştirebilmeyi umuyorduk, ama güz dönemi bittiğinde elimizde hala elle tutulur bir şey yoktu: birkaç flu fikir, 2016 yılbaşı için hazırlandığından vadesi dolmuş bir çizim örneği, bir de arka kısmın taslağı. Fikir sahibimiz (ben!) fikri atıp kaçmıştı sanki.

Şubat sonunda bahar dönemi başlayıp geçen yıldan beri dilimizden düşmeyen 30. Yıl Etkinliğimiz ufukta görününce işler değişti. 30. Yıl Kartpostalları'nı basacaksak 30. Yıl Etkinliği'ne yetiştirmeliydik! Durum böyle olunca ancak toplaşıp birlikte bir şeyler çiziktirirsek somut bir şeyler çıkacağına karar kıldık, 30. Yıl Etkinliği'nden önceki cumartesi birkaç arkadaş topluluk odamızda renkli, müzikli ve eğlenceli bir çizim seansı yaptık. Sonrası sahiden de çorap söküğü gibi geldi, cumartesi gelemeyen birçok arkadaş da hemen peşine kendi yaptıklarını gönderdi. İki gün sonra elimizde tam 22 resim vardı!

Topluluk odamızda kartpostallar için çizim yaparken...

Topluluk odamızda kartpostallar için çizim yaparken...

Durum böyle olunca uğraşıp somut bir şeyler hazırlayan herkesin bir kartpostalı olsun istedik ve 12 kişiden 12 çeşit kartpostal hazırlamaya karar verdik. Ondan sonrası resimleri toparlama, tarama, tasarım, baskı işlerini halletmekle geçti. Tam da 30. Yıl Etkinliği'nden önceki akşam, kendi resimlerimizin basılı olduğu çeşit çeşit kartpostallar hazırdı!

12 Mart Cumartesi günü, 30. Yıl Etkinliğimizi Türkiye'nin dört bir köşesinden gelen, topluluğumuza emeği geçen hocalarımızla, ODTÜ AAT'yi bu günlere getiren "daimi" üyelerimizle ve tabii ki 30. yıl ekibimizle sağ salim tamamladık. Kartpostal standımız da büyük ilgi gördü, çok güzel tepkiler aldık.

30. Yıl Etkinliği, kartpostal standından

Fakat bu iş burada bitmedi, kartpostallarımız hala topluluk odamızda sahiplerini bekliyor. Hatta iki çeşidimiz tükendi bile! ODTÜ Amatör Astronomi Topluluğu'ndan size de bir anı kalsın isterseniz bize ulaşmanız yeterli: topluluk odamıza uğrayabilir, etkinliklerimize/toplantılarımıza katılabilir ya da bize bir şekilde haber uçurabilirsiniz.Güzel çizimleriyle kartpostallarımıza renk katan İlkyaz Aslanöz, Seda Baştürk, Gamze Cantürk, Çağatay Kerem Dönmez, Çağrı Erciyes, Ertuğrul Falcı, Berk Gürdal, Elif Öngül, Özgür Can Özüdoğru, Arev Pelin Sümer, Ayşegül Şen ve Tuğba Uçar'a, ayrıca fikirleriyle ve çizimleriyle destek olan tüm dostlara emekleri için teşekkürler. Topluluğumuzun 30. yılı, sizin yaratıcılığınızla hatırlanacak.

Kartpostallar - 1

(Sol üstten itibaren saat yönünde) 1- Seda Baştürk, 2- Gamze Cantürk, 3- Çağrı Erciyes, 4- Çağatay Kerem Dönmez

Kartpostallar - 2

(Sol üstten itibaren saat yönünde) 5- İlkyaz Aslanöz, 6- Elif Öngül, 7- Ayşegül Şen, 8- Özgür Can Özüdoğru

Kartpostallar - 3

(Sol üstten itibaren saat yönünde) 9- Ertuğrul Falcı, 10- Berk Gürdal, 11- Tuğba Uçar, 12- Arev Pelin Sümer

Son güncelleme: 8 Tem 2024